Återhämtning

Återhämtning.

Efter det stora loppet: Du gjordet det!! 

Ditt hårda arbete lönade sig och du har passerat mållinjen, kroppen värker och du är mentalt utmattad samtidigt ör du överlycklig för du har uppnått ditt mål. Så vad händer nu ? Det är viktigt att du varvar ner fyller på depåer och ger dig tid till återhämtning.

Så fort du har passerat mållinjen kan det vara frestande att sätta sig ner men det bästa är om man fortsätter att röra på sig en liten stund till för att undvika eller minska risken för stelhet. Att vi fyller på med vätska och näring under våra lopp är en självklarhet i alla fall under dom längre loppen så kommer ändå dina reserver att vara tömda. Därför är det viktigt att börja fylla på med vätska och näring så snart som möjligt. En sportdryck eller vatten och en banan eller kexchoklad sätter igång bränslepåfyllningen. Drick ungefär 1 liter vätska för varje kg du har gått ner i vikt. Ät kolhydratrik mat under dom kommande 4-5 h efter loppet i mindre mängder.

Efter ett lopp förtjänar din kropp några dagars vila från löpning och det behöver den. Du bör undvika iaf 2 dagar så musklerna får möjlighet att börja reparera sig och depåerna kan laddas. Det kommer att hjälpa dig att minska risken för skador och sjukdommar. Viktigt att veta!! - du tappar inte formen ..... Hur lång återhämtningsperioden skall vara avgörs naturligtvis hur långt loppet var. Under den första veckan så bör träningen vara lågintensiv eller ingen träning alls. Öka träningsdosen och intensiteten efterhand.