Mot ett marathon

Varför ska jag äta inför ett marathon?

Kroppen behöver energi för att fungeraoch det får den genom kolhydrater. När du springerpressar man kroppen till det yttersta och förbränner snabbt energi. Att äta före loppet har två viktiga funktioner. 1) ladda musklerna, om du äter tillräckligt med koldydrater dagarna före loppet så byggs glykogendepåerna upp i musklerna. Om du inte äter tillräckligt så faller blodsockernivån för tidigt. Det kan leda till extrem tröthett något som kallas att "springa in i väggen" 2) låga glykogennivåer kan påverka hjärnan negativt. Du börjar känna dig svag och yr och kommer inte kunna fokusera dig på löpningen. några enkla tips dagarna innan.

Dagen Före.

36-24 timmar: öka vätskeintaget. Lägg till extra kolhydrater till dagens huvudmål men undvik fettrik mat.

24-18 timmar: Ät kolhydratrika måltider, ät små måltider men ofta .... var tredje eller fjärde timme, undvik rött kött.

12-     timmar: Ät nu bara lättsmält mat rik på kolhydrater.

Inför Loppet.

4-2 timmar: Ät en liten måltid med kolhydratrikt innehåll. pasta.

1-0 timmar: Ät något litet kolhydratrikt, energikaka, bars.

15-5 min : Ta en sportdryck eller gel.

så här tänker jag mig hur man äter dagarna innan och tiden fram till loppet, om starten är tänkt vid 12 tiden på dagen.

Detta är bara en riktlinje på hur det kan se ut... naturligtvis anpassar du ditt energi intag utefter dina behov.